Despre simțul și datoria civică a votului. Sau de ce nu să letsvote.ro


Văd că există o inițiativă a unor indivizi influenți pe partea de soșiăl midia numită letsvote. Până și numele e bine gândit, pentru că se adresează generației tinere, romglezată, pe care o cam doare la patină de vot. Dacă mergeți pe link, o să găsiți un șir de indivizi, mai mult sau mai puțin cunoscuți, care propovăduiesc mersul la vot pentru că e de datoria și responsabilitatea fiecăruia într-o democrație.

Hai să vă explic de ce e proastă abordarea asta.

De când am dreptul, am mers la vot cam 50-50%, fie pentru că nu eram prin zonă, fie pentru că au fost cazuri în care chiar n-am avut pe cine să pun ștampila. Ori, degeaba vrei să te duci la vot, dacă nimeni din lista care ți se vâră sub nas nu îți prezintă încredere. Da, știu, mi se va spune de către lețvotanți, că dacă nu-mi convine, să-mi anulez votul. Ok, dar cui îi pasă de numărul de voturi nule? Ați auzit pe undeva, pe cineva, care să spună ceva de numărul voturilor nule? Foarte rar, la sfârșit de numărătoare, se anunță, după tot calupul de procente care l-au luat partidele: „și 2125 de voturi nule”. Alea nu se dau în procente, pentru că nu interesează pe nimeni și nici nu spun ceva. Și în plus, ridică prezența la vot, legitimându-i pe cei care, de fapt, conform criteriilor mele, nu merită nici măcar un scuipat între ochi!

Ori, eu prin votul meu, vreau să zic ceva. Zic că-l vreau pe X-ulescu, zic că nu-l vreau pe Y-ulescu ( și asta e o chestie extrem de urâtă și tristă, votul dat cuiva împotriva a ceva/cuiva) sau zic că-i bag în mama lor pe toți! Problema e că ultima variantă e cea mai lipsită de tonalitate. Și chiar nu e corect ca aceasta să nu conteze.

Pentru a egaliza puterile celor 3 chestii pe care le zici prin vot, vreau vot alb, de blam pentru lista de candidați sau cum vrei să-i spui. Dacă sunt mai multe voturi albe decât valide, alte alegeri și ăștia de pe listele actuale să plece acasă. Iar la două blamuri, să nu mai ai dreptul să te înscrii pe nici o listă vreo 15-20 de ani, indiferent unde ți-ai luat blamul, pentru că lumea nu te vrea pe tine ca reprezentant. Ești prost, hoț sau îți put picioarele, chiar nu contează. Lumea nu te vrea, du-te acasă! E atât de simplu! Asta ar însemna să pui un pic de responsabilitate pe politicianul român. Frica de votul alb să-i fie ghid în mandat, nu bunul simț și legea pe care o poate modifica la nevoie, sub ochii mirați ai cetățeanului. La câtă nesimțire au căcații ăștia acuma în ei, votul alb e singura chestie care ne mai poate salva ca țară.

Părerea mea e că oricâte povești sau opinii pe tema „e bine să mergem la vot că ” sunt sortite eșecului. Mai ales că cei care-și bagă picioarele în alegeri, sunt oamenii cât de cât școliți, care nu dau doi bani pe „simțuri civice” când văd cum arată societatea românească din jurul lor. Cu votul alb scoți o prezență de 90% la fiecare tur de alegeri. Pentru că omul chiar simte că spune ceva prin vot. Dacă-l pui să aleagă între Scila și Caribda, își vede mai degrabă de treburile casnice sau de berea de pe o terasă.

Aici trebuie operată schimbarea, nu la îndemnuri patriotarde, dacă vrem ca lumea să iasă la vot. Hai să lăsam patetismele „civice”, apelurile la eul democrat și să facem ceva concret în direcția asta, dacă într-adevăr ne pasă de viitorul țării și al copiilor noștri.

Reclame

Un gând despre &8222;Despre simțul și datoria civică a votului. Sau de ce nu să letsvote.ro&8221;

  1. Mihai B. zice:

    Ai mare dreptate aici. Până acum nu m-a preocupat acest aspect, dar voi fi curând major, iar faptul că pot sau nu alege o persoană competentă la conducere lasă de gândit.

Dă-ţi şi tu cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s