Certificatele verzi. De ce le plătim noi, consumatorii?


O mică introducere în lumea certificatelor verzi e cât se poate de necesară. Ce sunt certificatele astea verzi?

Valoarea Certificatelor Verzi reprezintă un câștig suplimentar primit de producători pentru “energia curată” pe care o livrează în rețele

E o chestie care mă frământă de ceva timp și oricum aș privi-o, mereu îmi dă cu virgulă. Înțeleg că trebuie să consum energie verde și nepoluantă, dar de aici și până la a plăti eu extra pentru MW, e cale al dracului de lungă. Mi se pare complet ilogic! Mai corect mi se pare să plătesc megawații care provin din surse poluante. De ce? Hai să o despicăm un pic.

Statul zice că trebuiesc ajutați producătorii „verzi” și au obligat furnizorii că cumpere energia produsă de aceștia. Foarte corect până aici, ai zice la o primă vedere a situației. Dar să ne gândim la cazul următor:

Firma F face o investiție în eoliene, să zicem. Investiție mare, nu zic că nu, dar nu înzecit mai mare ca retehnologizarea producătorului D, care produce energie din surse poluante. Odată instalată, investiția lui F începe să producă energia la un cost de-a dreptul revoltător pentru D. F nu are nevoie de materie primă, nu are sute/mii de angajați, nu nimic. Dar la vânzare în piață, unde vinde și D, îl poate vinde la prețul lui D.

Deci bani de unde să-și amortizeze investiția există, prin urmare, de ce mai are nevoie de ajutor prin certificate verzi?! De ce să le mai dăm și noi bani în plus, când raportul cost-preț e subunitar?! Ca să ne trezim în situații în care ei vând energia în Bulgaria, Serbia, Ungaria la prețuri penibile de-a dreptul, știind că ei oricum vor primi de la mine bani pe certificatele verzi? Cu alte cuvinte, hai să le plătim noi factura de curent a țărilor vecine, că avem salarii de mii de euro, ne curge lapte și miere la robinete, iar fiecare român are cel puțin 4 case de vacanță!

În plus, peste tot în lume, poluatorul plătește și nu invers! WTF, România, WTFF?!

 

 

Anunțuri

Un gând despre &8222;Certificatele verzi. De ce le plătim noi, consumatorii?&8221;

Dă-ţi şi tu cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s