Nimicul aducător de puncte


Deși eram la un eveniment, sâmbătă seara m-o mâncat în cur să urmăresc meciul României cu nord irlandezii.

Adevărul e că noi, românii, suferim de-un masochism fără egal. Știm din experiența ultimilor ani nimicul ce va urma să se desfășoare pe dreptunghiul verde, și totuși, înaintea fiecărui meci al naționalei, ne ambalăm ca un Trabant la deal. Ne umplem sufletul cu speranțe doar ca să irosim 90 de minute din viață.

O analiză perfectă a jocului de sâmbătă seara scrisă de Radu Paraschivescu lasă foarte puțin loc comentarii. Pentru mine, privitul meciului de sâmbătă a fost un veritabil chin. Tătărușanu degaja de parcă ar fi avut contract exclusiv cu tușa, fundașii trimiteau mingea oriunde numai unui coechipier nu, mijlocașii nu erau în stare să dea o pasă simplă de 2 metri, iar atacanții au rămas la vestiar. Nu există ceva mai bun de a-ți arde și ultima fărâmă de iubire pentru acest sport.

Desigur, nu este doar vina selecționerului pentru ceea ce (n-)am văzut sâmbătă. Cel mai mare și mai grav „argument” e calitatea deplorabilă a jucătorului român. Dar dacă aduci niște oameni pe post de titulari care au avut un retur execrabil la echipa lor, parcă nu ești chiar lipsit de vină, chit că e vorba de campioana țării.

În urmă cu o lună și ceva, poate chiar două, la Biled a poposit o grupă de copii din Peciu Nou, să-și măsoare forțele cu echipa locală de copii, unde activează și nepotu-miu. Îi recomand domnului Burleanu să ia echipa asta și s-o ducă în cantonamentul naționalei înaintea următorului meci din preliminarii. Vă spun cu mâna pe inimă că ar avea ce să învețe tricolorii de la cei mici din Peciu. Pase dintr-o atingere, dribling, șut, deposedare, poziționare în teren, tot tacâmul. Nu credeam vreodată să văd un fotbal atât de frumos jucat de niște copii de 7-8 ani. N-am văzut în prima ligă din România un joc așa cursiv, cu pase mereu înainte ( la pasă înapoi veneau la tușă și luau câte una după ceafă de la antrenor, chiar în timpul jocului).

Mă întrebam în urmă cu trei luni, cum se poate revitaliza fotbalul românesc. Diferențele de valoare între treptele ligilor e înfiorătoare. Recent, am aflat că președintele FRF vrea să mărească din 2016 numărul de serii din liga a 3-a, de la 5 la 6 și din 2017 la 8 serii! O tâmpenie mai mare nici că se putea. Se restrâng distanțele și se diluează și mai mult puțina valoare existentă. Singurul scenariu în care această modificare nu devine o aberație absolută e o nouă treaptă. Actuala ligă a 3-a să devină a 4-a, una regională, iar noua ligă a 3-a să aibă doar 3 serii. Dar pentru asta, în mod obligatoriu liga a 2-a trebuie să fie într-o singură serie. Ori, în clipa de față, nu se știe în federație nici măcar câte echipe se vor înscrie în noul sezon de liga a 2-a, darămite dacă va fi compusă dintr-o singură serie sau două. Și la fel va fi și peste un an, doi sau trei, pentru că diferența de buget între treptele ligii a treia și a doua va crește colosal. Un exemplu: în liga a treia, momentan te descurci cu un buget anual de 100.000€. Dacă se vor restrânge distanțele prin mărirea numărului de serii, te vei descurca și cu 60.000€. Dar în liga a doua, vei avea nevoie de-un buget de cel puțin 600.000€.

În acest haos, mulți jucători se pierd iar calitatea fotbalului practicat, invariabil, scade. Și când n-ai calitate, nu-ți vine nici dracu’ la meci, sponsorii se vor îndepărta de acest sport iar naționala o să aducă la lot numai ciurucuri. Și cu astfel de practicanți ai acestui sport, o să joci exact cum a făcut-o România în Irlanda de Nord. Ca o ceapă degerată. Dar e bine că adunăm totuși puncte.

 

Reclame

Dă-ţi şi tu cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s