Experții și opiniile lor


Citeam ieri o opinie exprimată de Patrick Basham, director al grupului de reflecţie Democracy Institute, publicată în New York Times. Tipul abordează tema luptei anticorupție din România. (textul integral în engleză. iar aici, o preluare în limba română).

Și după prima frază de introducere, bagă direct o alunecare de roșu! „Dar astăzi, capitala României aminteşte mai mult de Revoluţia Franceză, fiind zguduită de un regim legal al terorii ( sau teroarea regimului legal)” POFTIM?! Și nenea nu se oprește aici. După un tur în forță prin bucla arestărilor și condamnărilor, izbește o concluzie de-a dreptul alarmantă pentru „vestici”: „Campania anticorupţie a României s-a transformat rapid în metastaza unei cruciade ne-liberale. Apetitul insațiabil al populației pentru justiție amenință grav viitorul democratic al țării”. Bă, să-mi bag …!

Și pentru că nu există expert fără opinii, ne spune cam ce ar trebui să facem de aici încolo: Un proces public în care vinovații să-și recunoască vină, să le documentăm și să le iertăm păcatele. Și să arătăm că de acuma încolo, cine mai greșește, o suge!

Hai nu zău?! De când a devenit justiția o amenințare pentru democrație? Atenție, nu vorbim de sistemul judiciar ce poate fi manipulat/controlat ci despre JUSTIȚIE! Și noi, proștii ăștia ce populăm meleagurile astea triste, care credeam că exact justiția e cea care stă la baza unei societăți democratice.

Nenea expertu’, n-ai vrea dumneata să le și mulțumim celor care au furat poporul cu peste 70 de miliarde de $? Vorbești despre penitenciarele suprapopulate. Ai idee câți oameni sunt acolo din vina celor pe care ne „sugerezi” să-i iertăm? Sunt oameni a căror slujbe au dispărut și în pragul disperării, au furat mâncare, iar din această cauză, stau îngrămădiți în închisori alături de violatori și criminali! Mai degrabă i-aș ierta pe ei decât pe hoții dumitale!

Ai idee cât înseamnă cele 70 de miliarde de € pentru o Românie atât de săracă și înapoiată din punct de vedere tehnologic cu vreo 50 de ani?! Ai idee în câte școli îngheață copiii de frig și n-au o toaletă decentă din cauza acestor jafuri ordinare? Ai idee câți oameni au murit și vor mai muri cu zile prin spitalele insalubre, lipsite de medicamente și cu personal insuficient?

Ți-a trecut vreodată prin cap câte afaceri cinstite s-au prăbușit și câte locuri de muncă au distrus acești hoți pentru care ceri, deloc voalat, clemență? Ai idee ce averi și-au aranjat din banii care trebuiau să ajungă în pensiile bunicilor noștri?

Ai dreptate când spui că în țara asta, corupția e un modus vivendi. De la regimurile fanariote încoace, acestui popor i-a fost inoculată ideea că „doar așa merge”. Indiferent ce îți trebuia, te aștepta un buzunar larg deschis. Dacă mai adaugi și hoția ce i-a fost scrisă în ADN de către sistemul comunist, o să ai o mai bună vedere de ansamblu. E al naibii de greu să modifici mentalitatea asta păguboasă, împământenită de secole. Nu se poate face peste noapte și cu atât mai puțin cu măsuri hilare, ca cele ce ni le propui. În plus, nici nu știu cât de democratice sunt (tratament special în fața legii îți spune ceva?!).

De acord că acest fenomen al combaterii corupției este și unul mult prea mediatizat, dar nu uita că marii proprietari de media sunt foarte apropiați de sau chiar fac parte din clasa politică. Dar astea sunt metehne efemere. Curând ne vom plictisi și vom trece peste ele, așa cum am trecut și peste alte deprinderi care nu ne cinsteau.

Îți mulțumim pentru sugestie și timpul acordat, dar noi ne cunoaștem mai bine caracterul ca popor și știm exact ce ne bagă frica-n măduva oaselor. Dacă tot vrei să pari un intelectual fin, la patru ace și mult superior nouă, de ce nu sugerezi americanilor să ofere clemență jihadiștilor, ca apoi să ne arăți, prin puterea exemplului, cât de mult greșim noi, tâmpiții, care vrem justiție pentru atrocitățile comise de teroriștii noștri, la care tu le spui „oameni de afaceri cu care am discutat”.

 

Anunțuri

Dă-ţi şi tu cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s