Analiză post-mortem


Am observat în ultimele luni de zile tot mai multe voci care, în sfârșit, spun ceea ce știa orice român. Fotbalul românesc e mort! Ceea ce se vede e doar o palidă umbră, ținută în viață de aparatul numit: „banii din televizare”.

După ce s-a căpușat tot ce se putea, după ce s-au spălat toți banii ce erau de spălat, nația română s-a trezit că nu mai are fotbal. Când ultrașii contestau conducători/patroni gen Borcea, Badea, Becali ( toți verișorii), Copos, Iancu, Staicu, Penescu, etc. presa zicea că-s descreierați, că nu și-au mai primit „cotizația” sau că-s doar niște bețivi/drogați care au doar scandal în cap. Pentru situațiile descrise există și un sâmbure de adevăr. Dar, pentru că așa suntem noi oamenii, dacă vedem un măr stricat într-un pom, e clar că toată livada-i compromisă.

Ei bine, bețivii ăia vroiau doar să tragă un semnal de alarmă. Nu o făceau din lipsa banilor de pe card sau pentru că vroiau doar să producă haos, ci pentru că ei chiar își iubesc echipa! Ei conștientizau că în jurul echipei se întâmplă lucruri ilegale și/sau imorale. Erau nemulțumiți că, într-o societate de-a dreptul bolnavă, care portretizează hoții în vedete, ultimul lor refugiu era mânjit de personaje dubioase. Răsplata primită: demonizarea sistematică. Rezultatul: vizibil acum și de pe lună.

Echipe de tradiție dispărute sau la un pas de dispariție, în subsolul ligilor inferioare. Campioane naționale care dispar complet la un an sau doi distanță. Echipe sătești!!! care încearcă să suplinească vidul creat în prima și a doua ligă. Retrageri pe bandă rulantă în mijlocul campionatului. Și cel mai trist: stadioane goale!

Ce-i de făcut în cazul ăsta? Cum se poate reinventa fotbalul românesc în clipa de față? E restrângerea numărului de echipe în prima ligă o soluție? Și dacă da, e pe termen lung sau scurt? E structura diviziilor corectă? Ce ar putea să facă FRF-ul și AJF-urile pentru corectarea situației dezastruoase în care ne aflăm acum? Cum poți să atragi lumea, din nou, către stadioane când jumătate din popor a fost imbecilizat sugerându-i-se existența unei singure echipe de către presă?

Sunt întrebări pertinente și tare aș vrea să văd o dezbatere între mințile ( mai mult sau mai puțin) luminate care apar toată ziua pe sticlă, în care să se răspundă, măcar cu datul din umeri. Dar presa nu întreabă pentru că e mai important să dezbați 25/24 dacă Gâlcă va fi sau nu înlocuit cu Reghe. Persoanele din funcțiile de conducere de la FRF și LPF se fac că nu văd, și uite așa, în vreo 5-6 ani ne trezim că ne bat Insulele Feroe sau Gibraltarul pe Arena Națională, cu 500 de spectatori în tribune, dintre care 200 fiind turiști japonezi, fiecare cu câte 5 aparate de fotografiat la gât, zâmbind tâmp în fața camerelor de luat vederi.

 

Reclame

Un gând despre &8222;Analiză post-mortem&8221;

Dă-ţi şi tu cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s