Fascinanta Românie și a sa prostie


Într-o pauză publicitară, dau o raită prin presă ca să văd ce mai e nou. Mă lovește ca un fulger declarația lui Ponta, după negocierile cu delegația FMI:

„Sper să ne înţelegem, dar în interesul României. Suntem de acord cu măsuri de eficientizare, dar nu vom accepta măsuri care să ducă la dispariţia acestui sector esenţial pentru siguranţa noastră energetică şi dezvoltarea economico-socială a unor regiuni, Hunedoara, Gorjul în special, dar şi tot ce ţine adiacent […] Țara noastră are o economie stabilă, care se dezvoltă, iar Guvernul își face treaba și venim cu planuri care sunt în favoarea României. A rămas ca în aprilie să ne vedem din nou cu delegația FMI-BM-CE și să prezentăm soluții pentru ca prețul la gaze să nu crească într-un ritm nesustenabil, iar industria producției de energie electrică pe cărbune să aibă o perspectivă de dezvoltare pentru viitor„.

Bă, ești prost?!

Ca să înțelegeți unde bat, vă spun o poveste ce o știu de la bunică-miu. În  urmă cu aproximativ un secol, după ce și-a făcut stagiul militar în armata imperială austriacă, un bucovinean se întoarce în satul natal. Primul lucru pe care-l face omul nostru: o budă. Nici bine nu termină de construit buda, că or și început sătenii să facă mișto de el. „Ți-ai deschis magazin?”, „Când facem o horă înăuntru?”, etc. De ce făceau mișto de el? Pentru că pe ei când îi tăia căcarea, indiferent de anotimp și condițiile meteo, se duceau prin grădină. Și atât și-or bătut joc de om până n-o mai suportat și o demolat buda.

Lumea civilizată face pe dracu’ în patru să renunțe la tot ce înseamnă energie bazată pe C. Se investesc mii de miliarde € în cercetarea și dezvoltarea unor variante care nu necesită combustibili convenționali. Multe țări, pe lângă că produc mai multă energie regenerabilă decât au nevoie ( Belgia de exemplu, iluminează până și autostrăzile), caută în continuare soluții și mai simple/eficiente decât cele din prezent. Ponta, implicit România, joacă rolul gloatei imbecile din satul bucovinean. Ce ne trebuie nouă energie regenerabilă când putem căuta viitorul cărbunelui?!

Înțeleg că sunt foarte mulți oameni în Gorj și Hunedoara care ar muri de foame, la propriu, dacă s-ar închide sectorul ăsta. Dar nimic nu se face dintr-o dată, ci treptat și nu toți angajații sunt trecuți de 45 de ani, cu puține șanse la reformare profesională. Unde mai pui că județele astea două au și un noroc fantastic cu niște munți superbi. Se pot axa mai mult pe turism, de exemplu. Mai tăiați 1 milion, două, din fondurile pt stadionul nou de la Tg Jiu – echipă cu 2000 de spectatori (nici măcar fani) dacă ține vremea – și pregătiți un parc industrial pentru a atrage potențiali investitori. Construiți o hidrocentrală pe Jiu, dacă tot țineți din capul locului să produceți energie în zonă. Totul e să ai idei și să vrei să faci ceva.

Gândiți, naibii, în perspectivă! Dezvoltare, tehnologizare, nu bătut pasul pe loc! Altfel, o să murim la fel ca toți românii de până acum: săraci, dar din prostia noastră!

Dar, la ce dracu’ să te aștepți de la un individ care-i fascinat de economia Chinei?! Păi la Beijing, ar fi unul din răspunsuri.

 

Reclame

Un gând despre &8222;Fascinanta Românie și a sa prostie&8221;

Dă-ţi şi tu cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s