Se umple paharul


De ceva timp încerc să-mi dau seama ce se întâmplă cu mine. Poate că am îmbătrânit, poate că m-am tâmpit ( și mai tare) sau poate că pur și simplu am ajuns la limita răbdării. Nu prea mă dau eu în teme politice. Cel puțin, nu pe blog. Dar acum simt nevoia să refulez o mică parte din frustrările acumulate.

Cumpărarea avioanelor F16 – deci, noi cumpărăm 12 avioane la mâna a 4-a, depășite dpdv tehnologic și folosite ț-șpe ani. Eh, le trag portughezii o vopsea și schimbă două siguranțe, să fie cât de cât actualizate. Prețul pentru aceste 12 „bijuterii”: 630 milioane €!!! Bă, ești prost?! 52,5 milioane € bucata?! Dacă suni la producător, ți-l vinde la 20 de milioane NOU! Și dolari, nu euro! Tot de banii ăștia, cumperi douăzeci și opt Sukhoi-uri SU-30 noi de la ruși, dezghețând câta și relațiile cu ei.

Să fim corecți, în alea 52,5 milioane € intră și niște instructaje pentru piloți. Îmi și imaginez cum ar decurge un astfel de instructaj: „Dacă tragi de manetă și rămâi cu ea în mână, în dreapta scaunului ai o borsetă de chei pentru biciclete, în care găsești un patent și niște sârmă. Dacă ați mai fi dat 5 milioane în plus, primeați și două inelare de 13”.

Roșia Montană – un proiect de mega căcat! Nu mai am chef și răbdare să reiau motivele pentru care îl consider astfel. Din păcate, am un feeling că va merge înainte cu toată opoziția unei părți a societății. Sunt prea multe șpăgi date în decursul timpului ca să pice acuma.

Gazele de șist – mor când văd cu câtă înverșunare se bate moneda pe „independența energetică față de Rusia” din partea tuturor politicienilor. Recent, Trăienel a spulberat mitul ăsta cu următoarea declarație: „România nu este dependentă de importurile de gaze din Federația Rusă și le poate substitui cu alte forme de aprovizionare cu energie sau chiar cu gaze. Prin interconectorul cu Ungaria putem primi gaze și din Norvegia. Deci, România are o dependență extrem de mică de Federația Rusă.

Chiar și fără intervenția marinarului, mă întreb oare pe cine mai cred politicienii ăștia că prostesc?! Păi când se va apuca Petromul de extracția din Marea Neagră, o să avem gaz mai mult decât avem nevoie. Pentru ce dracu’ să te apuci de explorat + exploatat zăcămintele astea cu gaze de șist, dacă n-ai tehnologia de extracție la un nivel care să-ți confere siguranță?! Ce mă frapează e logica: „Până facem explorarea și calculele necesare, trec vreo 3 ani. Poate în timpul ăsta se va descoperi o tehnologie mai sigură” – declarația lui MRU într-o emisiune televizată. Păi bun, mă pulică frânaru’, da’ ce te faci dacă nu apare tehnologia aia utopică?! „Păi nu explorăm!” – a venit răspunsul său prompt. Hai zi „zău” cu limba scoasă! După ce vă vor umple americanii buzunarele pentru că le dați voie să se apuce de treabă, sunt ferm convins că le veți spune „Nu, frate, că nu-i ecologică metoda voastră!”.

O altă lacună în logica pro-șist e că exploatarea gazelor de șist ar începe tot atunci când va începe și Petromul în Marea Neagră. Where’s the fuckin’ logic?! Și colac peste pupăză, la Biled s-o dat undă verde pentru explorare + exploatare de la guvern ( Puie Monta!). Noroc că momentan se blochează la nivel local.

Autostrăzile – începând cu grotescul contract dintre stat și Bechtel, continuând cu sutele de proiecte de fezabilitate făcute ampulea și terminând cu prețul astronomic pe kilometru, am tensiunea 220 când mă gândesc la toate hoțiile și prostia care a înconjurat dezvoltarea infrastructurii în România ultimilor 24 de ani. Cum pizda mă-sii, 116 km de autostradă (Pitești – Sibiu) să coste 3,2 miliarde de euro?! 27,5 milioane €/km ?! Asfaltul conține diamante?! Și să nu mi se ofere placa: „păi se face în zonă de munte”. Nu există țară în lume unde să se depășească 12 milioane €/km în zonă de munte!!! Ca să nu mai pomenesc că în țări precum Germania, Franța, Italia, Spania sau Elveția, în cost intră și mâna de lucru, care e de vreo 4-5 ori mai scumpă ca-n România! Problema reală a costului ridicat e compusă din următorii factori: ț-șpe proiecte făcute degeaba, ciupeala din bugetul de construcție și incredibila stupiditate a metodologiei de construcție cu straturi de bitum de până la jumătate de metru!!!

Descentralizarea –  în linii mari se poate traduce foarte simplu: voi munciți, noi încasăm salariile. Și primiți bani după cum avem noi chef să vă dăm. Ori asta numa’ a descentralizare nu sună. În plus, dacă te uiți la cine e responsabil de ea, îți dai seama că în fond, e aceeași Mărie, dar cu o altă pălărie ( mult mai costisitoare).

Privatizările – nu cred că există pe lumea asta o țară care să fi făcut privatizări mai păguboase ca România. Exceptând BCR și Romtelecom și Dacia, restul au fost cel puțin cu cântec. Combinația de jaf prin căpușare plus vânzare pe o sumă de-a dreptul ridicolă e omniprezentă la mai toate privatizările fostelor companii de stat. La care mai adăugăm incredibila naivitate sau corupție, după caz, a politicienilor români și ai portretul complet.

Taxele – suntem țara cu cele mai multe taxe din lume! Desigur, nu vorbim de cele mai mari taxe din lume ( nici la capitolul ăsta nu suntem departe de primul loc), dar e vorba de numărul de taxe pe care ți le percepe statul ăsta nenorocit! Dacă ai nevoie de o nenorocită de hârțoagă oficială pentru te miri ce, ei bine află de pe acuma că trebuie să plătești o taxă. Iar acea taxă poate fi plătită exclusiv într-un loc în care coada e minim kilometrică iar programul la ghișeu e de 10 minute. Ca să poți plăti nenorocita aia de taxă, trebuie să-ți iei tot concediul pe anul acesta plus câteva zile în avans pe 2015 și să te muți cu cortul în fața clădirii. „Posibilitate de plată online?! Suntem în anul 2014, dom’le, nu 2780! Un’ te crezi?”. Avem undeva pe la 280 și ceva de taxe!!! La polul opus, se află Suedia, care are 2 taxe: TVA și impozit ( împletit cel de venit cu cel de proprietate). Fără taxe de timbre fiscale și judiciare, fără taxe de drumuri, fără taxe de primă înmatriculare, fără taxe de…

Mita electorală – Ăsta e capitolul la care am suferit, suferim și vom suferi în vecii vecilor amin, ca nație. Câtă vreme orice individ, indiferent dacă are sau nu IQ-ul format din o singură cifră sau două, are drept de vot, țara asta va merge din rău în mai rău. Rețeta e extrem de simplă în cazul de față: educație jalnică -> nație de proști -> cumperi votul cu o găleată de plastic/umbrelă/breloc, toate cu însemnele partidului, ca să-i anunți și pe ceilalți participanți la vot că ești dispus la gesturi mărinimoase în schimbul unei ștampile puse unde trebuie.

În concluzie, nu înțeleg de ce ne mai mirăm că ne merge rău. Ne-am făcut-o cu mâna noastră. Totuși, e clar că așa nu se mai poate! Unica soluție, o nouă revoluție! Una în gămălia fiecărui român.

Reclame

Dă-ţi şi tu cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s