De la simpatie la silă


În urmă cu v’o câţiva ani, pe vremea când eram student la Poli, aud un zvon cum că Robu ( p-atunci şurubu’ şi piuliţa întregii Politehnici) e înfipt în PNL. Şi cum Tăriceanu dirija guvernul după bunul plac, dintr-o dată Politehnica trece printr-o transformare uluitoare. Toate geamurile alea vechi cu rame metalice sau de lemn şi care nu se închideau, au fost înlocuite de termopane. Toaletele trec şi ele printr-o modificare stupefiantă şi de neînchipuit pe vremea când eram anul 1. Faianţă şi gresie… eram de-a dreptul înlemnit! Dacă mai punem şi noutăţile din laboratoare… De la 386 la procesoare de 1,6 GHz, cântare electronice, instrumente noi de măsurare a debitului, a nivelului şi a presiunii fluidelor, etc. 

În 2008, Robu candidează pt un post de senator. Văzând că omul s-o agitat câta şi o mai şi rezolvat câte ceva, îmi zic: „bă, ăsta merită ştampilat pt că se vede ceva în urma lui”. Din nefericere, prostia cu colegiile mi-o aruncat tot felul de oligofreni pe lista de vot, nu şi pe el. Totuşi, au fost destui oameni care au gândit ca mine în colegiul în care candida el, aşa că o ieşit senator. Imediat după investirea în funcţie, Robu mai face un pas important în direcţia mea. Susţinere în faţa comisiilor senatului pt a contracara şi elimina aberaţiile din legea 4/2008, probabil cea mai tâmpită şi anti-constituţională lege din tot codul penal. Ca o mică paranteză, în una din comisiile respective, ca membru era şi Ţopescu, marele jurnalist din pleoapa vacii, care n-o văzut nimic anormal în a transforma „libertatea de exprimare” în ceva ilegal.

În punctul ăsta, Robu era o licărire de speranţă pt postul de „politician local”, inexistent în politica românească, desigur. Numai că, pe parcurs au apărut nişte probleme care au avut nişte proteste ca urmări. Bineînţeles că Robu a fost şi el invitat, printre alţii, să ţină un mic discurs în care să-şi spună şi el părerea, of-ul şi ce-i mai trecea lui prin cap în clipele alea. Şi cu primul său discurs, a început declinul. Ştii discursul ăla de politician parcă desprins dintr-o schiţă de-a lu’ Caragiale?! Na, exact ăla l-o oferit el! „Că eu în calitate de sentor al României… bla, bla, bla”. La început am zis că poate nu se poate stăpâni omul de emoţii şi roşeaţa din obraji e cea care debitează toate căcaturile alea. „Nu poate fi atât de inconştient şi să se discrediteze în halul ăsta!” mi-a fost prima impresie. Şi greşeam! Amarnic. Mitingurile au urmat iar discursul lui de politician sleios ca peştele a devenit tot mai stufos. Am fost foarte dezamăgit, dar am zis că poate omu’ face, nu zice.

În vara lui 2011 însă, din poziţie de viitor candidat pt funcţia de primar al Timişoarei, şi-a schimbat discursul în ceva ultragreţos. Din acea clipă mi-a devenit indiferent. Dar asta nu a durat prea mult. Prin alte discursuri şi „iniţiative”, mi-a fost clar că omul ăsta chiar nu are aceeaşi busolă ca mine. Ba din contră! Rămân la părerea că de nu avea problemele de sănătate în plină campanie electorală, ar fi pierdut alegerile doar prin simpla acţiune numită: „deschis gura”. Aşa, în silenzio stampa, lumea nu şi-a dat seama că omului îi lipseşte coerenţa şi s-o trezit fostul nost’ rector cu funcţia de primar. De menţionat e că în silenzio stampa a fost EL, nu şi „agenţii” usl-ului care la un moment dat, printr-un call center, sunau pensionarii –că nu-s oameni chiar la curent cu noutăţile–  pe fix să le spună cât de mândru ş-arătos e Robu, că nici căcatul nu-i pute şi cât de frumoasă e noua sală polivalentă de 14.000 de locuri construită ( o caut de 9 luni şi n-o găsesc!) de UNICUL PRIMAR al lumii, fără de care până şi Terra şi-ar pierde mişcările de rotaţie şi revoluţie.

Dar cum vorba multă, sărăcia omului, hai să ajungem şi la chestia ce mi-a umplut mie paharul. Toată campania lui o bătut moneda pe 3 chestii din sfera mea de interes: Poli, acvariul din centru şi Telpark-ul. Să le luăm treptat:

1. Poli

S-o batut cu cărămida în piept că o va salva de la faliment şi că totul va merge ca pe roate. Pentru a înţelege lumea mai bine cum mi-a înfipt cuţitul în inimă ( atât mie cât şi mulţi altora), forţez o analogie: Ai un copil bolnav, care are nevoie de un transplant de inimă urgent pt a putea supravieţui. Vine el şi-ţi promite că-l va salva pe Ionuţ al tău dacă iese primar. Tu, în pragul disperării, semnezi pactul cu ochii închişi gândindu-te la cât de tare o să-ţi strângi copilul în braţe în anii care vor urma. Ajunge EL primar şi face următoarea mutare: îl lasă pe Ionuţ al tău să moară, spunându-ţi că-l costă prea mult transplantul; ia cu japca un copil de la o familie săracă, ce nu-şi permite să-l trimită la şcoală şi îţi spune: de mâine, el este Ionuţ al tău! Cel mai Ionuţ din ultimii X ani! ( a se nota şi jignirea din a doua parte a frazei) Mai contează că Ionuţ a murit sau că după substitut mai suspină a sa familie?! Important era să nu se piardă tot mormanul de haine ce le avea Ionuţ al tău în dulap!

Dom’ primar, exlică-mi şi mie rogu-ce fain, care pula mea e logica în toată afacerea asta?! Că tăt le şcii tu pră toace…

2. Acvariul

Nu există timişorean care să nu fi detestat rahatul ăla din sticlă pe fosta-i poziţie. Nu prea am înţeles cum, dar o gafă în nişte acte i-a permis unui oarecare om de afaceri să ridice un kitsch exact în buricul târgului. Vechea administraţie nu prea o fost în stare să o demoleze, pierzând in justiţie pe bandă rulantă cu proprietarul. A venit EL primar şi iată rezolvarea: i-o dat la schimb nişte terenuri a căror valoare e triplă faţă de vechea locaţie a acvariului ( cf. presei locale, mult mai vigilentă ca mine la treburi din astea). Ori având în vedere că nici biznismanu’ nu avea toate actele în regulă, rezolvarea asta mi se pare minim bizară. Asta ca să nu zic direct că îmi miroase a combinaţie cu premeditare.

Dom’ primar, exlică-mi şi mie rogu-ce fain, care pula mea e logica în toată afacerea asta?! Că tăt le şcii tu pră toace…

3. Telpark-ul

Acest sistem de parcare era complet inutil. Scopul lui era să finanţeze noi parcări prin oraş. Din păcate, în ţşpe ani de funcţionare, s-au construit atât de multe parcări încât poţi să le numeri pe un singur deget. Mijlociu. În campanie, trimisul Big Bangului să ne lumineze urbea, promite să desfiinţeze telpark-ul şi a sa inutilitate. Şi se ţine de cuvânt. Îl spulberă atât de tare încât reuşeşte să-i schimbe numele în Timpark ( administrat de aceeaşi companie) înlocuind culoarea verde cu cea albastră pe harta zonelor din oraş. Dar ce o stricat Vopsimea Sa, te face să plângi în hohote după Telpark. Nu mai găseşti tichetele de parcare la chioşcuri! Şi dacă n-ai abonament la Timpark, ai face bine să ai la un operator de telefonie mobilă. Sau să-ţi încarci cartela preventiv cu 50-60 € şi să ţii blocaţi nişte bani, că poate ajungi, bilezean ca tata fiind, prin Timişoara şi trebuie să-ţi plăteşti parcarea prin SMS la număr scurt. Era prea complicat să cumperi un tichet de la orice chioşc de ziare şi să răzuieşti data şi ora. E mult mai simplu să-ţi faci un cont trimiţând SMS-uri cu nr. maşinii. Dar ce te faci dacă-ţi vine nevasta cu maşina în Timişoara?! Mai face şi ea un cont cu nr. ei de telefon?! Ce te faci când vine un turist din X-ia?! Te aştepţi de la ăla să-ţi cunoască sistemul cu SMS-uri şi limba ca să-şi facă un cont?! Mi-l închipui pe ceh scărpinându-se în ţastă un sfert de ceas, nereuşind să trimită un SMS la un nr. scurt. Care, desigur, e în roaming şi care nu s-o gândit, bolovanul, să-şi noteze undeva prefixul de ţară că la tine în urbe va avea nevoie de el să-şi parcheze maşina.

Mai nou, se propune ca cetăţenii străini să nu plătească parcarea. Bun, dar cum faci diferenţa între un străinez şi-un român cu maşina înmatriculată în X-ia? La câte maşini sunt prin Timişoara înmatriculate în BG/DE/FR/I/AT/etc, ar rezulta un număr alarmant de cetăţeni care n-ar plăti parcarea.

Şi dacă nu mă înşeală memoria, Telpark-ul era brevetat aici şi implementat în alte câteva oraşe, care plăteau nişte bani pt asta. În Szeged, dacă aveai abonament Telpark din Timişoara, era considerat valabil şi acolo. Acum cu desfiinţarea Telpark-ului, din pilulă bani, din pilulă facilităţi extra. Tot ce a reuşit Preafericitul nostru primar e să schimbe pe dracu cu tac-su, pierzând bani în loc să adune mai mulţi.

Deci, dom’ primar Atotştiutor: exlică-mi şi mie rogu-ce fain, care pula mea e logica în toată afacerea asta?! Că tăt le şcii tu pră toace…

 

Dar nu asta mă deranjează pe mine cel mai mult. Cel mai agasat lucru la EL e impresia LUI că a pus coada la prună iar enciclopedia întregii lumi e scrisă doar în capul SĂU. Fără EL, Pământul nu ar avea câmp magnetic. Fără iniţiativa LUI din tinereţe, omul nu descoperea focul şi roata. Îşi asumă nemeritat succesele şi iniţiativele altora, ba chiar şi după ce pune piedici respectivilor. De exemplu, se mândrea în urma spectacolului de operă de pe Bega din urmă cu două săptămâni, dar ce nu prea se ştie e că EL îl cam faulta, umblând serios la fonduri. Vrea să facă dezbateri publice pe facebook?! unde votul şi părerea unui specialist sunt egale cu cele ale unui puştan căruia încă nu i-au apărut primii floci. A angajat un city manager ( între noi fie vorba, nici acum nu pricep concret ce face ăla) doar pt că-l ştie EL ca fiind competent şi omul are trecut în CV că e prieten cu MM Stoica ( WTF?!). Plus multe alte bazaconii, a cărora logică matematică dă cu multe cifre după virgulă.

Şi să te ferească bunul D-zeu să ai o părere contrară cu cea a Măriei Sale. Automat eşti un troglodit încuiat la minte şi orbit de parizanat politic ce vrea răul Timişoarei! Dacă ar mai fi în vigoare ghilotinatul în piaţă publică, am o vagă presimţire că n-ar ezita să o aplice şi în cazul tău!

Reclame

4 gânduri despre &8222;De la simpatie la silă&8221;

  1. adi zice:

    Bine ai revenit! Mi-a fost tare dor sa te „citesc” si fa bine sa nu mai dispari. Chiar m-am temut sa nu fi patit ceva. Cred ca faptul ca iubesti este benefic. Ma bucur pentru tine.

  2. Kane zice:

    Te-am citit cam tarziu pentru ca am crezut ca ti-ai incheiat cariera bloger-istica. Nu stiu daca are importanta, dar imi face realmtente placere sa citesc ce scrii. Atat de mult incat nici nu bag in seama gramatica (nu c-ai avea nevoie de vreo „bula papala” in acest sens…). Mai scrie, ne place! 🙂

Dă-ţi şi tu cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s