Un altfel de fotbal


– Asta este frumuseţea fotbalului modern! zicea vocea aproape orgasmică a lu’ cretinu’ ăla de Mironică, la un meci din CL, în urmă cu 4 sau 5 ani.

Nu ştiu ce dracu’ vedea ( şi încă vede) el frumos la greţoşenia prezentă în fotbalul zilelor noastre. Biletele cu preţuri cuprinse între 25 şi 1500 de €? Sau jucătorii care aleargă pe teren în funcţie de prima stabilită pt joc? Sau i-a plăcut naţionala Franţei, cu primul 11 format exclusiv din africani?

Aş putea să-i dau mii de exemple, prin care să-i ilustrez cât de deplasat e fotbalul modern, dar ştiu sigur că n-aş avea cui să mă adresez. Fotbalul din ziua de azi a devenit o industrie. Contabilitate, marketing, publicitate, avocatură, vedete, construcţii măreţe, şi nu în ultimul rând, bani. Extrem de mulţi bani! Or’ de când lumea şi pământul, iubirea şi banul nu le poţi contopi. Nu înţeleg cum poţi pune un preţ pe iubire. Nu înţeleg cum poţi să-ţi evaluezi pasiunea cu o cifră. E ca şi cum ai spune „te iubesc un metru” sau „îmi place asta cât lingură”. E ilogic şi pe deasupra, imoral!

Fotbalul trebuie să fie un sport şi atât! Unşpe contra unşpe, pe un dreptunghi verde, folosind o minge şi talentul personal. Ar trebui înfiinţată o nouă ligă de fotbal. Nu profesionistă şi nu afiliată la fifa, uefa, frf sau alţi morţi. O ligă care să aibe un regulament scurt şi strict:

1. Fotbaliştii să fie locuitori ai oraşului respectiv de minim 5 ani.

2. Transferurile de jucători între echipele din acelaşi oraş sunt strict interzise, fără acceptul tuturor părţilor implicate: cluburi, jucătorii în cauză şi suporterii acestor echipe.

3. Un club nu poate înscrie mai mult de 30 de jucători în timpul unui sezon competiţional. Toţi jucătorii se înscriu înainte de startul competiţiei.

4. Exceptând o masă după un meci sau un antrenament şi berea cea de toate zilele, orice altă plată către fotbalişti e strict interzisă! ( de la cola şi apă ruginesc)

5. Suporterii îşi aleg prin vot preşedintele clubului.

6. Suporterii au obligaţia să suporte cheltuielile clubului, atât a unui meci acasă cât şi în deplasare. Sponsorizarea din partea oricărui agent economic e strict interzisă!

7. Arbitrii nu au voie să provină din rândul suporterilor!

8. Capacitatea minimă a unui stadion, trebuie să fie de 1000 de locuri.

9. Suporterii au dreptul să se manifeste după bunul plac, fără să întrerupă meciul pt mai mult de 3 minute.

10. Prezenţa unui echipaj medical la stadion în timpul unui meci este obligatorie.

11. Prezenţa autorităţilor statului în jurul unui club este indezirabilă, implicit strict interzisă înainte, în timpul şi după disputarea unui meci!

12. Prezenţa mass-media e deasemenea indezirabilă, iar accesul ei poate fi permis doar printr-o decizie în unanimitate de către comisia de la punctul 13.

13. Atât regulile jocului de fotbal cât şi cele descrise mai sus, se respectă în totalitate şi cu stricteţe. Supravegherea va fi făcută de o comisie, formată din preşedinţii fiecărui club, plus 3 reprezentanţi ai arbitrilor.

La astea mai adaugi una sau maxim două reguli, care pe moment poate îmi scapă, şi gata. Fotbalul ar redeveni fotbal, iar noi vom avea din nou sportul de care ne-am îndrăgostit.

Anunțuri

7 gânduri despre &8222;Un altfel de fotbal&8221;

 1. Bunul prieten D. zice:

  ok dar asta ar insemna ca jucatorii sa aiba inca un job pe langa fotbal si antrenamente unu sau 2 maxim pe saptamana:) ce ai descris tu gasesti la divizia d linistit!

  • Miştotică zice:

   Găseşti pe dracu’ la divizia D. Acolo eşti afiliat la ajf care funcţionează după anumite criterii. În divizia D, x din satul B joacă la echipa F din satul Ţ, primăriile şi cele două birturi din sat dau banii pt deplasări, etc.
   Eu vorbesc de-o ligă separată, unde mă cac pe champions league, europa league, lfp, frf, mercenari, „performanţe” şi alte căcaturi. O ligă în care fiecare oraş să vină cu ce are mai bun din toţi locuitorii săi. Cu triaje locale de unde să poţi selecta vreo 60 de oameni, din care, la final, să-ţi faci lotul de maxim 30. Cu piro, fumigene, fără gabori, etc.

 2. Total de acord cu tine ca sportul de azi (nu numai fotbalul) este doar o afacere si placerea de a juca nu mai reprezinta nimic. Dar nu stiu ce sa spun despre punctul 9 din regulamentul tau… cred ca o libertate din asta ar putea da nastere la orice de la batai in tribune la alergarea arbitrului.

  PS: ai auzit de tipul asta?
  http://sport.hotnews.ro/stiri-fotbal-9747268-sportiv-atipic-javi-poves-24-ani-retras-din-activitate-fotbalul-profesionist-inseamna-doar-bani-este-putred-nu-vreau-prostituez.htm?cfat=

  • Miştotică zice:

   Sincer, da. Nici nu-ţi trebuie cine ştie ce anvergură din start. Poţi începe cu 10 echipe şi vor veni alţii din inerţie. Un fotbal unde n-ai patroni, n-ai n-şpe mii de regulamente şi criterii, n-ai restricţii, etc. O să fie fotbal! Or’ lumea, exact de asta cam duce dorul… Că becalioţi, porceşti si ianculeşti îţi e vârât zilnic pe gât.

 3. Kane zice:

  Nu se poate implementa nicaieri, atat timp cat dintr-o pasiune se pot scoate bani. Singura solutie este sa mergi la meciurile echipelor mai mici, unde miza e mai mica, si se joaca efectiv de placerea jocului.

Dă-ţi şi tu cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s