Derby day?!


Mulţi îi pun eticheta de „derby” acestui meci în compania ţska-ului mioritic. Probabil şi eu gândeam la fel mai demult. Ok, există puncte comune în istorie ( meciurile directe), există rivalitate sportivă, există ură. Dar e suficient pt a fi considerat un derby?

Răspunsul vine natural: Nu!!!

Derby era considerat odinioară a fi un „match” între două echipe din acelaşi oraş. După care, s-a transformat într-un meci între două echipe apropiate (vezi exemplul L’pool – Man U). Ei bine, mintea mea întotdeauna va vedea ca pe un derby, meciul cu UTA. Există acel ceva special, care transformă un meci cu orgolii într-un derby. Forţăm puţin nota de apropiere şi putem afirma cu tărie că meciurile cu U Cluj, U Craiova şi Sportul Studenţesc sunt deasemenea derby-uri. Există acea „apropiere” stundenţească. Ce-i drept, doar prin nume în zilele noastre. Aici ar putea intra şi Poli Iaşi, dar mă tem că nu e cazul. Deşi există factorul de stundenţie, nu prea există o tradiţie.

O categorie mai aparte de derby, îl reprezintă meciul în compania Rapidului. Un „match” între fraţi, în care fiecare încearcă să-i demonstreze celuilalt că e mai bun. Un joc ce poate fi asemănat cu o partidă de şah, prin prisma suporterilor. Indiferent de câştigător, se lasă cu o strângere de mână frăţească, multă bere şi voie bună.

Acestea fiind spuse, nu găsesc sub nici o formă „apropierea” dintre Poli şi departamentalele de sorginte bolşevică, atât de necesară unui derby. Nici măcar poziţia din clasament ( factor irelevant dealtfel) nu poate fi invocată. Există o anumită „distanţă”. De aceea, pt mine, un meci în compania militarilor sau a miliţienilor, nu poate fi niciodată un derby. Cel puţin, nu în lumea asta!

PS: Abia aştept să ajung astăzi pe stadion şi să cânt:

„Zi cu soare, fără soare

Noi la Poli toţi venim!”

Reclame

4 gânduri despre &8222;Derby day?!&8221;

Dă-ţi şi tu cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s