Una cu gaze


Ştiu că după titlu şi după subiectele abordate de mine în ultima vreme, aţi fi tentaţi să credeţi că vorbesc despre o gagică beşinoasă. Nu. De data asta vorbim oţâr’ mai serios.

Fiind sesiune, dintr-o dată m-o apucat dorul de scris pe blog. Doar-doar mai trece o zi în care să nu învăţ. Şi uite aşa, mi-am amintit că s-a scumpit gazu. „Aşa, şi? Asta te fute pe tine acuma?”

Păi…cam da. Vedeţi voi, statul o făcut nişte măgării cu un nene puternic, şi ăla o înghiţit cam mult din gazul destinat nouă pt căldură în iarna asta. Ce-i drept, statul o picat de gâscă la mijloc, pt că nenea ăsta şantaja cu falimentarea câtorva firme şi implicit, mumu impozit+şomeri. Eh, măgăria asta ne costă tot pe noi, ăia mulţi şi proşti. Pt că noi, vrem nu vrem, trebuie să ne ţinem ouăle la căldură. Înghiţim un pic în sec şi plătim în plus pt gazul de la Ivan.

Bun. Şi aici intervin eu cu problema mea. În urmă cu mai mulţi ani (cam prin 2000) un nene director pe partea de vest a Petrom, având casa în Biled, s-o gândit el fain frumos să pună de-o branşare a Biledului la reţeaua de la DistriGaz. Enervat la culme de reacţia acestora („Hai bă, să fim serioşi. Vrei să fac ditamai investiţia pt 50 de consumatori?!”), omul nostru şi-a zis:

– Dacă voi sunteţi pule de oameni şi nu vedeţi potenţialul unei asemenea investiţii, las’ că o fac eu.

Şi s-a pus el şi a tras reţeaua de ţevi în Şandra, Biled şi ulterior în Satchinez. Acuma, că o înfiinţat el PDG (Petrom Distribuţie Gaze) sau ăsta exista deja, nu prea am cum să ştiu. Dar cert e că prin PDG, eu primesc gazul acasă. Numai că omul nostru ştia de ce n-a ales soluţia asta din start. PDG ne alimentează cu gaz de sondă. În comparaţie cu gazul metan, e mult mai slab dpdv al puterii calorice. ‘nea Pintea a venit şi cu soluţia.

„Calculăm preţul metrului cub, raportând puterea calorică a gazelor.” Adică: Puterea calorică a 1,7 m cub gaz de sondă=1 m cub gaz metan. Preţul se calcula din raportul ăsta. Toate bune şi frumoase până într-o zi cu soare de acum 5 ani, când DistriGazu’ îşi dă seama că or fost nişte boi cu ţâţe că n-or bătut palma cu Pintea. Sub pretext că nu pot intra în zonă cu gazul metan pt că PDG oferă gazul mult sub preţul pieţei, s-au dus la consiliul concurenţei şi s-au plâns ca nişte târfe futute şi neplătite. De acolo, o venit un aragaz cu 4 ochi, ancorat într-o mentalitate idioată apusă de câteva decenii. Căcănaru’ ăsta s-o uitat la preţ şi:

– Bă, voi de ce daţi gazu’ la preţu ăsta? Ia echivalaţi-l cu cel al gazului metan.

– Pai ştiţi, gazul ăsta n-are putere… Cu gazul de sondă, consumul aproape se dublează, pt aceeaşi cantitate de căldură.

– Şi ce dacă?! Nu-i corect să ai un preţ sub cel al pieţei.

– Pai nu-i acelaşi lucru şi e normal ca preţul să difere!

– Bă, merge în centrală?

– Da…

– Centrala produce căldură?

– Da…

– Egalizaţi preţul cu cel al gazului metan!

Cu alte cuvinte, martalogu ăsta mă pune să plătesc pt un pârci de Logan, aceeaşi suma cu cea pe care o dai pe un Q7. Nenea ochelaristu, dacă citeşti, să-ţi iau morţii în pulă, bă!

În mod evident, după ce-o futut meciul, DistriGazu nu s-a mai obosit să aducă metanu’ prin zonă. Şi uite aşa, la o casă cu 4 camere, o bucătărie şi o baie, eu am factură de 800 lei la gaz. Acuma, pe cine să trag în pulă? Cui să-i dau în cap? Mie, că mai atârn prin mocirla asta numită România.

Anunțuri

3 gânduri despre &8222;Una cu gaze&8221;

  1. Kane zice:

    Mestere, nu vreau sa vorbeste despre teoria conspiratiei, dar s-ar putea sa fie faza regizata chiar de „binefacatorul”. In fond si la urma urmei, de pe majorarea asta, el are cel mai mult de castigat……..

Dă-ţi şi tu cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s