Turul Europei (IV)


…ne oprim în dreptul unor tineri, pt a cere indicaţii.

– !#$DQVQR#T@%TB%$GYfdg45y4^%$&&%#&13rqdfq34t

– Thanks a lot!

Am făcut prima la stânga şi am ajuns iar în câmp. Acolo am oprit o maşină.

– Sprechen sie deutch?

– Ja.

– Wo ist Autoliv?

– 3@$Q#$tv42Y^36y25t456y36yw4^$%@#$%!%g54asdfgh.

Atunci am realizat că ăştia toţi ştiu germană, dar atât de mult ii urăsc pe nemţi încât nu vor să le vorbească limba. Probabil de aici mi se trage şi mie încăpăţânarea.

Ajungem în faţa unei firme. Mă duc la portar. Un individ cam la aproape 50 de ani, care spre surprinderea mea, vorbea bine engleza.

– Aaaa. Ok. Listen carefuly. You keep this road until you get to the bridge. You take a left, go under the bridge and go straight ahead until you get at the roundabout. Take the first exit and cross over the bridge. Go straight ahead until you exit the town. And at the exit, you’ll see a big panel with Autoliv. There you make a left turn and after 200 yards, you’ll arive at Autoliv.

Eu am rămas 😯 . Primul om care ştia să dea o indicaţie. Am respectat paşii primiţi şi în nici 5 minute, eram în curtea Autolivului. Acolo, am scos tatrele din lada frigorifică şi pune-te văru’ pe băut. După prima bere, eram deja zâmbitor. După a doua abia mai vorbeam. Cred că în timp ce încercam să emit nişte sunete pe post de cuvinte, am aţipit. Ştiu doar că m-am trezit a doua zi, cu o durere de cap şi cu o senzaţie de vomă.

Ştiam din povestite că polonezele’s bune. Am şi văzut câteva, în timp ce am cerut indicaţii, dar nimic nu mă pregătise pt ce avea să se întâmple. L-am întrebat pe un băieţaş de pe motostivuitor dacă au un automat de cafea pe undeva. Ne-am explicat cum să ajungem la el: „Intraţi în hală şi mergeţi până în capăt”.

În autoliv-ul ăla, în afară de doi băieţaşi care erau pe moto şi mai doi sau trei babalâci de prin birouri, lucrau doar femei! Marea lor majoritate, până’n 30 de ani şi toate una ş-una. De la uşă şi pân’ la jumătatea halei, am pierdut 2 litri de bale şi mă durea gâtul îngrozitor de la stânga-dreapta :mrgreen: . Eram în paradis, dar puteam să vorbesc. Lângă automatul de cafea, era si unul pt apă. Aproape că l-am golit, încercând să înlocuiesc lichidele pierdute pe drum. Îmi venea să nu mai plec de acolo 😀 . Roby s-a dus să ştampileze CMR-ul şi mai nişte acte, iar eu salivam în tocul uşii, visând cu ochii larg deschişi.

Pe la 10 dimineaţa, eram gata de plecare. Sună telefonul. Era Seba:

– Mai ai o încărcare. Undeva pe lângă Krakow ( Cracovia). Îţi trimit adresa exactă prin mesaj.

Am dat cheie şi am părăsit paradisul, oftând amândoi. M-am uitat pe CMR, de plictiseală, să văd unde trebuia dusă marfa încărcată: Autoliv, Logoj, Ro. „Bine că măcar îi aproape de casă”. Când ne-am apropiat de Krakow, am descătuşat-o pe Ioana. Pt că un GPS prin construcţie îţi caută cel mai scurt drum, vaca asta ne-o urcat pe nişte dealuri cu drum de piatră şi pământ. Asta ca să „economisim” 0,7 kilometri 😡 . Intrăm în curtea fabricii şi ne bagă direct la încărcat. Două sute şi ceva de balize rutiere din plastic (click dacă nu ştii ce-s alea). Nici noi nu ştim cum le-am înghesuit pe alea ca să încapă în boxer. Ultimele şase bucăţi au stat cu noi în faţă 😆 . Ne-am uitat pe CMR şi am văzut că astea trebe duse la o firmă din Timişoara.

– Perfect. Cheie şi Goooo Spermy. La noapte vreau să dorm in patul meu, îi spun la Roby.

– Numa’ tu?!

Dăm cheie şi ieşim din curtea fabricii. Într-un mod cât se poate de ciudat, în timp ce am încărcat, s-a futut ceva la alternator. Cu motorul oprit, evident. Oprim de urgenţă într-un peco şi ridicăm capota. Şi pt că amândoi suntem tămâie la mecanică, l-am sunat pe Costel (un coleg de-al lui Roby).

– Nu mi se mai stinge becul de la baterie…

– Sigur ţi-i futut ceva la alternator. Motorul l-ai oprit?

– Da…

– În cazul ăsta, porneşte-l şi nu-l mai opri până acasă. Nu folosi curentul din baterie. Doar dacă e musai-musai. Mă suni când te apropii de Ungaria, să vin cu Seba să-ţi aducem o bateria la schimb şi să încerc să-ţi repar alternatorul. Hai, cheie şi vino acasă.

Calvar, nu alta. Era ora 15 a României şi pe noi ne aştepta un drum naţional pân’ la Budapesta, care includea şi urcatul Tatrei ( aprox 2000 de metri înălţimea trecătoarei). Fără să folosim bateria, desigur. Cu alte cuvinte, trebuia să renunţăm la semnalizare, la deschis geamul, la climă şi la cel mai dureros lucru: hitul excursiei. Petrică Moise – Iorgovan frumoasă floare…

Am intrat cam pe la cinci şi ceva în Slovacia, prin vamă pe la Trstena. Eram atât de grăbiţi încât am luat vigneta din mers. În timp ce Roby aştepta la coadă în vamă, eu m-am dat jos din maşină şi am fugit să o cumpăr. Urcarea Tatrei a fost un adevărat coşmar pt că am prins un Tir care abia urca. La şase jumate eram doar în Ruzomberok. Acolo, drumul era ceva mai lin şi numa’ bun de recuperat timpul pierdut. Banska-Bystrica, Zvolen, Krupina şi la ora 9 seara ieşeam din Slovacia pe la Sahy. I-am sunat pe Seba şi Costel să vină înspre noi.

– Costele, să iei şi ceva de mâncare, că nu mai avem nimic şi nu ne-am mai oprit să cumpărăm ceva.

Buba era că începea să se însereze şi trebuiau aprinse farurile. Pân’ la Budapesta n-am scos-o din sutacinzeci în afara localităţilor. Ca să nu aprindem farurile, pe M0 am mers doar cu poziţia aprinsă. Urcaţi pe M5, am aprins farurile şi dă-i cu 180 la oră. Din păcate, undeva după Kecskemet, farurile erau întratât de palide încât nu vedeam nimic. Am tras în prima parcare si am aşteptat întăririle. Au ajuns cam pe la ora 1. Lumina din parcare fiind slabă, am ales să schimbăm doar bateria goală cu rezerva adusă de ei. În timp ce eu şi Costel schimbam bateria, Roby s-a pus să mânce. Costel ne-a adus nişte salată de vinete.

– Nevastă-mea v-o trimis-o.

Aceste cuvinte trebuiau să fie un semnal de alarmă pt roby, dar atât de foame îi era încât nici nu le-a auzit. Eu nu am făcut conexiunea. Am pus bateria golită pe 406-le cu care au venit ei. Când am fost gata de plecare, Roby ţâsneşte la budă. Nimic deosebit. Se urcă, dăm cheie şi Goooo Spermy! Bateria adusă era cam slabă, iar lumina de la faruri era mai mult decât palidă. În timp ce goneam pe autostradă, mă pun şi eu să mânc. La nici 5 minute după ce-am mâncat, începe stomacu să mă strângă. Da’ rău! Nu puteam să-i zic la Roby să oprească să merg eu să mă cac, de vreme ce noi mergeam cu energie de împrumut. Şi încep să mă foiesc în scaunul din dreapta. Cu fiecare kilometru parcurs, deveneam tot mai alb la faţă. Imediat după ieşirea de pe autostradă, înainte de a intra în Szeged, e o staţie mică de autobuz. Acolo a treuit să tragem pe dreapta ca să schimbăm din nou bateria. Nici nu ştiu cum am zburat până în şanţ. Furtună a ieşit din curul meu, nu alta 😆 . Am strigat la Roby să-mi aducă hârtia igienică, pt că o uitasem în zborul meu.

– Şi tu ai avut diarie? mă întreabă.

– Da…

Atunci i-a picat şi lui fisa. Era un payback de la nevasta lu’ Costel. Ne-o pus laxative în salată 😆 . Am plecat din loc, lăsându-i pe Seba şi Costel cu 406-le în faţă, iar noi să mergem „orbi” în spatele lor. Am aprins farurile doar în vamă la Cenad. Am ajuns acasă pe la 3 noaptea, rupt de foame, somn şi cu gândul la lehele mele frumoase 😀 . Vă promit că mai trec pe la voi 😀 .

5 gânduri despre &8222;Turul Europei (IV)&8221;

 1. Vaaaaaai!!! =)) Astea da aventuri. Până la urmă, câte zile aţi fost plecaţi?

  Şi da, polonezele îs tare frumoase şi da – îi urăsc pe nemţi în ultimul hal. Au şi de ce. Doar or vrut să-i extermine.

  Eu am fost numai în Cracovia, dar e minunat oraşul.

 2. Miştotică zice:

  @Cârtiţoiu: Duminica am plecat şi vineri dimineaţa am ajuns acasă.
  @D: E o mică mare diferenţă între Craiova şi Cracovia 😆 . Una-i în Prazilia şi alta’i în Polonia 😉 .
  Cu scuzele de rigoare, dar în partea a 3-a, am uitat de episodul Stonehenge 😳 .

Dă-ţi şi tu cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s