Eu şi Academia Militară (I)


Prin clasa a doişpea, în luna februarie, apare în timpul orei de istorie, un individ de la Casa Armatei din Tm. Avea ceva pliante despre Academia Militară şi despre o carieră în Armata Română. Numai ce se trecea la armata profesionistă. Ideea începea să-mi surâdă puţin, aşa că în aceeaşi zi, m-am dus la Casa Armatei şi m-am înscris. Mi-au dat un dosar pe care să-l completez şi o fişă medicală. M-am dus la spitalul militar şi să vezi leşin când mi-au lut sânge. La ce dracu’ le-o trebuit un litru?! Io cred că m-or luat pe post de gupiţ şi am şi „donat” câta sânge…

În două zile, dosarul era complet, pe birou la ăla ce m-o vizitat la şcoală. Am ales Academia din Sibiu, la management.

– Pe la mijocul lui aprilie, o să mergi la Alba Iulia pt a da proba sportivă. De acolo, funcţie de rezultat, o să mergi mai departe. Ai aici tot ce-ţi trebuie să ştii despre proba sportivă.

Şi-mi înmânează o foaie, pe care era schiţat traseul interior:

– două sărituri de pe loc, care să adune în total 4,60 m (2 secunde penalizare pt fiecare 5 cm în minus).

– trei mingi: una de oină, alta de handbal şi alta de baschet. Trebuia să arunci cu fiecare în parte la poarta de handbal, de la vreo 10 metri (3 secunde penalizare pt fiecare minge ce nu intra în poartă).

– pe urmă 5 flotări (dacă nu era corectă îţi era renumărată. 3 secunde penalizare pt flotare lipsă).

– mers în echilibru pe bârnă (dacă picai, te întorceai cu 3 secunde penalizare).

– 10 tracţiuni (renumărată în caz că nu era corectă şi 5 secunde penalizare pt tracţiune lipsă).

– căţărat la 1,70 m şi rostogolire pe capră.

– târâş pe coate, pe sub plasă (pt fiecare atingere a plasei, penalizare 3 secunde).

– alergare în zig-zag prin cauciucuri (un cauciuc ratat=3 secunde penalizare).

– două mingi medicinale, luate la subsoară şi alergat 20 de metri (5 secunde penalizare pt fiecare minge scăpată).

– sprint 50 metri.

Timp de execuţie:

– 1 minut şi 35 de secunde pt forţele terestre

– 1 minut şi 40 de secunde pt marină

Traseu exterior:

– rezistenţă 2000 de metri.

Timp execuţie:

– 8:20 pt forţele terestre.

– 8:55 pt marină.

Ştiam capitolul la care eram deficitar: rezistenţa, bat-o vina! O iau pe Mirela (Dacia mea) şi merg la ieşire din Biled, înspre Şandra. Mă opresc la prima bornă kilometrică, pornesc cronometrul şi alerg 1 km, după care mă întorc. Ajuns înapoi la Mirela, cu limba’ntre călcâie şi picioarele tremurânde, mă întind pe capotă. Arunc un ochi la cronometru: 15 minute şi ceva secunde. „Pula iau, io, rezistenţa asta” îmi zic, dezamăgit profund. După 15 minute de aer cu porţia, reuşesc să mă ridic de pe capotă şi să plec spre casă. N-aveam forţă să calc abreiajul. Mi-am împins piciorul cu mâna pe ambreiaj, am băgat a-ntâia şi aşa am mers acasă. Câte claxoane şi dumnezei mi-am luat… Cert e că în viaţa mea n-am primit atâta carne în gură :mrgreen: .

A doua zi nu m-am dus la şcoală. Nici măcar n-am putut să mă ridic din pat. Aveam febră musculară şi’n fălci 😆 . Din a treia zi, am reînceput antrenamentul de fugă. Uşor, uşor, mi-am scos febra din organism şi am început să scad treptat timpul. Pe la începutul lui aprilie, deja alergam câte 5 km şi nu eram chiar mort de oboseală.

Pe la sfârşitul lui aprilie, primesc un telefon, în care mi se comunică să fiu marţi, până’n ora 18, la liceul militar din Alba Iulia. Singurul tren care trecea prin Alba Iulia, cu plecare din Tm, era „Foamea” (acceleratul de Iaşi) şi nici ăla cum trebuie. Ăla de la 6 dimineaţa mergea pe Alba şi ăla de la ora 16. Cel de la 10, respectiv 21, mergeau pe Oradea. Na, ajungi drace  până’n ora 18, dacă ai cu ce 😐 . Neavând tată parlamentar cu elicopter la scară, a trenuit să mă bazez pe CFR. Aveam şi varianta Mirela, dar să fim serioşi. Cu o Dacie nu prea te încumetai la o distanţă mai mare de 100 de km/zi. Te lăsa în pană, când ‘ţi-era lumea mai dragă.

Mă urc în Foamea de patru şi suspin. Mă aşteptau 6 ore de plictiseală 😦 . Între Lugoj si Deva, mă simţeam ca’n Siberia. S-a lăsat întunericul şi totul părea pustiu. De la Deva, măcar vedeam lumini, semne de civilizaţie. Ajung în gara din Alba Iulia, sar în primu’ taxi şi direcţia liceul militar. Ajuns acolo, sun la poartă vreo 20 de minute, până se trezeşte portarul:

– Ce-i cu tine?

– Am venit pt proba sportivă.

– Trebuia să fi până’n 6 aici!

– Păi cu ce să ajung din Timisoara? Trenu’ de 6 dimineaţa n-aveam cum să-l prind, că vin de la sat, iar altu’ nu-i!

– Nu am voie să-ţi deschid.

– Eşti dus cu pluta, omule? Ce vrei să fac până dimineaţă?

– Nu mă interesează.

– Dă-mi un nr de telefon de la Comandantul liceului!

– Vrei să-l trezeşti la ora asta? (era vreo un’şpe noaptea)

– Poate.

– Eşti nebun, copile?

– Eu îs nebun? Tu mă ţii ca pe un câine’n frig aici (era destul de rece afară şi eu eram în tricou)… Da nu-i nici un ofiţer prin liceu?

– Îi, da’ doarme.

– Păi trezeşte-l, dă-l în futere! Că vorbesc io cu el, de ţi târşă…

Într-un târziu, reuşesc să-l corup pe portar să-l scoale pe pulifrici ăla. Individul vine la poartă, nervos din cale afară.

– Ce-i?

– O venit băiatu’ la ora asta si io n-am voie să-l las să intre. Dacă dumneavoastră aprobaţi…

– Bine mă. Lasă-l să intre. Nu-l vezi cum tremură?

Ajung sus în cămin, bat la usă ca descreieratu’ să-mi deschidă plantonu’ uşa şi trezesc tot palieru’.

– Cine-i? mă întreabă un copilaş, care era de planton

– Deschide bă, c-am ingheţat aici! strigă ofiţerul.

Mă însoţeşte spre cameră, şi-mi zice:

– Te-am trecut la carneţel. Mâine te iau la şuturi, că acuma îs prea obosit (evident bullshit).

Dis de dimineaţă, celebra trompetă pe hol, cu deşteptarea. Îmi venea să merg la ăla ce cânta si să i-o bag pe gât 👿 . ‘tu-i crucea mamii lui… Mergând la baie, n-am putut să nu observ „competiţia”. Toţi atletici, unu’ si unu’. Numa’ io, două beţe’nfipte’n cur, aparat de mers pe drum 😕 . „Chiar nici un alt rahitic p’aici?! 😳 ” mă întreb. Au fost vreo câţiva care s-or găsit să facă mişto de beţele mele, daaar…vedeţi voi mai încolo 😀 .

La 8 şi 15 minute, eram convocaţi la careu. Acolo, ni s-a explicat programul:

– Test psiho, de la orele nouă fix. Cine nu trece, nu ne mai consumă oxigenul degeaba. Bagajul la subsoară şi înapoi acasă!

– Traseu în sală, cu începere de la orele treisprezece.

– Imediat după terminarea traseului în sală, vom merge pe terenul de fotbal, pt proba de rezistenţă.

– Acei dintre voi, care vor absolvi cu brio aceste probe, vor mai da testul de echipă, mâine dimineaţă, cu începere de la orele 9 fix. Liber!

Mă învârt puţin, să aflu cine mai e din Tm, ca să am cu cine să mă întorc acasă. Eram 4 în total, şi toţi 4 eram Mircea 😆 .

Testul Psiho

Am intrat într-o sală mică de clasă. Eram ultimii 20 din tabel, conform algoritmului alfabetic. Ne dau nişte chestionare cu vreo 200 de întrebări. Eu, vulpoi bătrân, nu cad în plasa psihologilor. La aproape toate întrebările am dat răspunsul aşteptat. Erau multe care se repetau dar sub altă formă (ca orice alt test psiho). Erau întrebări de genu’ „ai furat vreodată?”. Ba bine că nu! Evident că am furat: lubeniţă, porumb de fiert, mere de la vecinu’, ţigări de la mama, etc. Spre surprinderea mea, au fost foarte mulţi proşti care au zis NU la întrebarea asta. Cât de retardat tre să fi? Până şi simplul copiat la o lucrare se numeşte furt…

Evident, am trecut cu brio testul psiho 8) .În cursă am mai rămas 150 de participanţi, vreo 50 pierzând trenul.

Traseul în sală

Aici am fost bulănos, tre să recunosc. Pe acelaşi algoritm alfabetic, eu eram penultimul la traseu. În drum spre sală, am băgat repede o ţigară, ca să-mi întăresc plămânii. Vreo 10 au picat baremul de 1:35 şi au pledat pt marină mai departe, iar vreo 25 au picat de tot. Când mi-a venit mie rândul, ăia din comisie erau deja plictisiţi şi nu mai erau aşa severi la capitolul flotări&tracţiuni.

Săriturile de pe loc: 4,90 m

Mingile: toate 3 în poartă

Flotări: executate

Mers pe bârnă: echilibrat ca pe şosea

Tracţiuni: deşi făcusem vreo 12, ăla zicea tot 8,8,8. Am renunţat la ultimele două să nu pierd timp ampulea.

Capra: ca unsă

Târâş: Ca un şarpe am trecut pe sub plasă

Cauciucurile: un simplu şotron

Mingile medicinale: La experienţa pe care o aveam de la furat lubeniţă… :mrgreen:

Sprint: nici nu m-am grăbit 8) .

Timp iniţial de execuţie: 1:21. Penalizare 10 secunde de la tracţiuni. Timp total execuţie: 1:31 .

Şi uite aşa, de pe margine mă priveau cu frustrare băieţii miştocari, în timp ce se pregăteau să plece acasă 😈 . Evident că nu m-a răbdat curva de inimă să tac:

– Na, supermenii, cum e? V-aş ajuta cu bagajele, dar la beţele mele… 😈

Rezistenţa

De la sală şi până la terenul de fotbal, am băgat forţat două ţigări. Un fel de superstiţie de-a mea. Câte una pt fiecare mie de metri 😀 . Am fost împărţiţi pe două grupe: marina şi terestrele. Eram cam 50-50.

Marina a avut onoarea de a-şi etala prima campionii. Unu din Galaţi, m-a rugat să-i ţin cronometru şi să-i spun timpul la fiecare tură (erau 4 ture), când trecea prin dreptul meu. Băiatul a trecut cu vreo 7 cinzeci şi. Din păcate, alţi 15-20 nu au avut viteza necesară pt a completa cei 2000 de metri în baremul stabilit.

Băiatul din Galaţi, mi-a întors favorul, cronometrându-mă.

Plec de la start, în ritmul meu agale. Restul or plecat ca din puşcă. După primul tur, eram cu 200 de metri in spatele grupului. I-am auzit pe ăia din comisie: „P’ăsta’l ţine vântu’n loc şi de aia nu are viteză 😆 ” „Mai vedem, băi gupiţilor” mi-am zis eu în gând. După cel de-al doilea tur, în acelaşi ritm m-am aporpiat la vreo 100 de metri de grup, care pierdea încet din viteză. După treilea tur, eram deja la vreo 10 de metri în spatele grupului, iar 6 erau rupţi de grup, la vreo 50 de metri în faţă. După prima sută de metri din ultimul tur, ajung lângă gălăţean, care-mi zbiară: „7 minute, patruzeci! Viteză că nu mai ajungi la finiş! ” În secunda aia, mintea mea a refuzat să mai alerge, dar corpul a respins ideea resemnării. Vroiam să mă opresc „de ce, pula mea, n-am alergat puţin mai repede? 😡 Acuma nu mai ajung la finiş în 40 de secunde. Cum, căcat, să scot 10 secunde pe suta de metri? E imposibil! Mă opresc şi-mi bag pula’n tot!”, dar picioarele mele accelerau tot mai tare. În următoarea sută de metri, am depăşit tot grupul ăla compact şi mă apropiam de ăia 6 din faţă. Ultimii 100 de metri i-am făcut cu paşi de ştruţocămilă, terminând al şaptelea proba de rezistenţă, la 4 secunde în spatele primului. Nu-mi venea să cred că am picat chiar toţi. În mintea mea era şapte-patruzeciu’ moldoveanului. Nu eram deloc obosit, dar fierbeam de ciudă că n-am accelerat mai repede. Şi cum stăteam întins pe iarbă, cu biletul 7 în mână şi privirea spre cer, aud din fundal, o voce matură:

– Şapte: Şapte minute şi 55 de secunde!

Am sărit ca ars. M-am uitat din nou la bilet. Da, eu aveam biletul şapte în mână. Am zburat către ăla cu lista timpilor în mână.

– La şapte cât aţi spus?

– 7 minute şi 55 de secunde.

„Cum căcat? E imposibil! 😯 ” îmi zic. Apoi il văd pe gălăţeanul meu, venind cu zâmbetul până la urechi.

– Aveai 6:50 şi de menţineai ritmul, riscai să nu ajungi la timp.

Nici nu ştiam ce să-i fac. Să-l bat sau să-i zic mersi. Mă întorc către ăla din comisie:

– Mă ţine vântu’n loc, ha? Şi i-am arătat biletul cu nr. 7 pe el. „Du-te’n crucifixu’ mă-tii!” am mai zis în gând.

Bilanţ: vreo 10 picaţi de la forţele terestre, dar calificaţi pt marină.

Am mers sus în cameră, am făcut un duş rapid şi am plecat să sărbătorim. Ne-am oprit la o pizzerie&birt-caffe, unde am făcut cunoştiinţă cu Mirela ai’laltă (bărmăniţa). Roşcată cu ochi albaştri şi cu asta am spus tot :mrgreen: . Am părăsit birtul la ora 8 seara, iar trotuarele din Alba Iulia, erau prea înguste pt un slăbănog ca mine :mrgreen: .

A doua zi, aceeaşi tropetă. Suna cam ampulea, eu fiind mahmur. Un duş rapid să scot duhoarea de alcool din mine şi la ora 9, eram pregătit pt :

Testul de echipă

Asta a fost un fel de labă’n 3 cu schimb de locuri. Aveam o machetă, care reprezenta misiune noastră. Trei poduri de lemn care suportau diferite tonaje şi 2 autocamioane cu care trebuia să trecem podurile, pt a ajuta nuş’ce sinistraţii pulii mele.

Ideea testului era să vadă dacă ai stofă de lider şi totodată, dacă eşti disponibil să asculţi şi părerile altora, rezultatul final al testului, fiind insignifiant.

După o rundă de felicitări din partea a doi colonei, ne-au scos pe uşă afară: Ura şi la gară! Având timp berechet, am ales să mai vizităm puţin oraşul şi eu i-am mai făcut o vizită la Mirela. Era joi după-masa şi eu mă pregăteam să plec din Alba Iulia. Deodată-mi sună telefonul:

– Bă, ai luat proba sportivă?

– Da.

– Atunci te aştept mâine la Trei Ape, să sărbătorim.

Era Cosmin, un coleg de clasă. Ei atunci au ajuns la cabană, unde ţineam banchetul mic.

Am plecat cu doar un Mircea, către Timişoara, ceilalţi doi plecând cu o zi mai devreme. Am ajuns la 12 şi ceva în gara de nord, unde mă aştepta Ţighină.

La 1:40 m-am pus în pat, iar la 6 deşteptarea. Celălalt bagaj mă aştepta. Fuga la gară, luat una bucată personal până în Tm şi de acolo, personalul de Reşiţa Sud. Dar asta e o altă poveste, pt o altă zi 😀 .

Reclame

97 de gânduri despre &8222;Eu şi Academia Militară (I)&8221;

 1. Aida zice:

  poti sa-mi spui si mie la vizita medicala cam pe unde si cum te-au cautat te rog:D? anul asta dau si eu la militara si vreau si eu sa stiu. multumesc mult:*

  • Miştotică zice:

   Când am dat eu admiterea ( în 2004), am făcut raze la plămâni şi am donat nişte stropi de sânge pt analize. Regula zicea că astea trebuie făcute la spitalul militar. Dacă s-au schimbat lucrurile între timp, aia nu mai ştiu.
   Succes la admitere!

 2. Andrei zice:

  m-am distrat cat am citit povestea asta :))), ma pregatesc si eu pentru Breaza akm, sper sa fie la fel de usor k la tine :), s-au mai schimbat un pic probele dar tot pe-aklo sunt:)

 3. Cristieana zice:

  eu sunt fata si imi cam surade ideea de a da la academie..intrebarea mea e..trebuie sa dau aceleasi probe? ;)) (nu prea stiu multe inf , de asta ma documentez)

 4. BuzIuly zice:

  Buna Mistotica…nu stiu deunde sa incep si cum sa incep dar sper sa ma fac inteles.Abia ajuns acasa de la rezistenta tot transpirat ,arunc tricoul la baie si ma asez in fata calculatorului,imi dau seama ca este 16 aprilie si inca nu am primit un telefon,la fel cum ai primit si tu sa fi in ziua de marti la alba iulia,asa ca mai intru inca o data pe net sa vad cand mama naibi dau probele astea sportive si nu stiu cum se face ca iti gasesc acest comentariu.Desi eram tot ud si transpirat nu imi luasem alt tricou deoarece nu puteam face asta pana nu termin de citit…acest comentariu sau aceasta povestire ma reprezinta si pe mine…la fel ca si tine…cu vreo 4 luni de zile in urma…mi-am facut dosarul pt fortele terestre de la sibiu…aceasi poveste cu alergatu cu febra musculara…dar acuma trag tare de mine sa imi iasa timpul…noi acuma avem 9 minute de alergat…ceea ce as vrea eu sa aflu daca esti amabil sa imi zici…Cat de greu este la probele scrise si cat de strict sunt cei care corecteaza…eu nu prea o am cu matematica,defapt nu o am deloc…ceea ce ma trage in jos de tot…la engleza si al psihologie ma descurc dar nu stiu care sunt sansele mele de promovare daca nu prea ma descurc la matematica? 😦

 5. Miştotică zice:

  Astea s-au petrecut în urmă cu 9 ani iar de atunci poate că s-au mai schimbat lucrurile între timp. Examenul de la admitere a fost mai greu decât bacalaureatul, deci la matematică o să ai o bubă mare. Baftă!

 6. BuzIuly zice:

  Pai trag tare cat timp mai am la dispozitie sa vad cat pot sa recuperez la matematica…dar ma roade foarte tare incertitudinea probelor sportive…m-i sa spus de la centrul de informatii de la Oradea ca am sa fiu telefonat cand se va desfasura probele…numai ca in ziua de azi increderea nu este foarte mare si nu stiu de ce am asa o presimtire ca poate nu o sa ma sune nimeni.

  • Miştotică zice:

   Nu ştiu ce să zic la capitolul ăsta. Atunci când am mers eu, oamenii chiar au fost interesaţi să ajung la probe şi m-au sunat de fiecare dată. Sună tu la secretariat la academia din Sibiu şi interesează-te când au programată proba sportivă. Dacă nu primeşti de acolo un răspuns concret, sună la liceul militar din zona ta şi interesează-te acolo. Mai multe sfaturi chiar nu am. Succes!

 7. laure zice:

  eu sunt din Pitesti(Judetul Arges), trec cam saptamanal pe la biroul de recrutare din oras, dar nimeni nu stie nimic de probele sportive, mai am de completat o chestie pe dosar pt ca incerc si la ATM si la Fortele terestre(Sibiu) si nu se stie inca ordinea in care se sustin examenele in cele 2 locatii,mai trec maine sa vad cum e treaba…
  am un prieten din Craiova care a bagat dosarul si asteapta telefon, cica i-a spus ca probele se sustin de la jumatatea lui aprilie pana la sfarsitul lui mai…

 8. elnyn0 zice:

  am si o nelamurire ,sunt din braila ,am facut analize aici si la galati si am auzit ca dupa ce intru la acedemie mai imi fac si acolo o serie de analize ,este adevarat ?! ms !!!

 9. Buna ziua! as vrea si eu sa ma inrolez la armata, am fost la bir (biroul de informare recrutare) si mi-au zis ca nu se mai fac inscrieri acum ci in februarie sa vada ce locuri mai pune mapn la bataie.Dar mi-a zis cineva de la sibiu ca se mai fac pana pe 15 iulie inscrieri eu ce sa fac? nu stiu ce si cum si unde sa ma mai duc.Are cineva o informatie utila? multumesc mult!

 10. stefan zice:

  eu am saptamana viitoare proba sportiva si psiho pentru scoala militara de muzica…..sper sa termin cei 2 km in 9 min….:(

 11. mihai zice:

  daca esti discromat, adik nu vezi culorile asa cum ar trebui, ai voie sa intri in armata? stie cineva dak se mai face o contravizita medicala la academie, in afarra de cea pe care o faci cand scoti fisa medicala?

  • Ivan zice:

   nu sunt aceleasi. Fetele nu au tractiuni, doar 10 flotari si timpul este de 1:40. Nu se sare in cauciucuri ci in niste patrate desenate. Eu am intrat anul asta

  • Miştotică zice:

   Nu știu cum e acum, dar în 2004, pentru a intra la forțele terestre s-a dat examen din: limba română, matematică și o limbă străină. Ți-aș recomanda să vizitezi site-ul Academiei Militare pentru aceste informații deoarece e posibil să fi survenit modificări în 10 ani. Multă baftă!

 12. Mada zice:

  heei!
  in primu rand trebuie sa dau 10 pt aceasta minunata poveste care mi.a facut seara mai frumoasa
  in al doilea rand ~ am dat peste blog in incercarea mea de a da peste niste informatii despre cariera de psiholog militar..sunt clasa a 11~a si ma preocupa intebarea : pe unde si mai ales ce sa fac dupa ce termin liceul ¿ faza e ca mi.a intrat in cap obsesiv ideea ca vreau sa dau la psihologie, apoi alta idee e ca as vrea sa ma bag in domeniul militar si fara pile..pe net nu prea am gasit nimic… eu sunt din urziceni, nu f. departe de bucuresti, iar diriga mi.a spus ca singurul loc care m.ar putea ajuta este sibiul :(( care este destul de departe.. acum am nevoie de informatii generala precum : mediu, colegi, siguranta ca voi avea un loc de munca in acest domeniu si mai ales cum si cat de greu se intra.
  Daca ai citit tot si pana la capat iti multumesc, iar daca mi.ai da niste link.uri sau informatii care sa ma ajute o sa iti super MULTUMESC! 😀

 13. emma zice:

  uite eu as vrea sa merg din clasa a X-a la liceul militar, si nu stiu ce sa fac. am inteles ca sunt destul de grele probele….nu mai putea ajuta sa-mi spui si mie din ce se dau probele???!!!

 14. Emma , in luna ianuarie se fac inscrieri la Centrul militar de recrutare si informare , dupa care esti trimisa la un spital lilitar sa iti fac analize foarte detaliate , acolo , poti pica , daca treci de vizitele medicale , cu dosarul complet , te intorci la Centrul militar , pe la sfarsitul lui aprilie , esti trimisa la probele sportive la Liceul militar , unde mai intai ai ceva teste psihologice , un interviu , daca treci de astea , mergi la probele sportive , unde ai 2 trasee: unul utilitar , si unul de 1 km , si ai barem la ambele . Daca treci de ele , in aproximativ o luna te cheama la testele de matematica si romana , tot la LM , iar media dintre cele doua trebuie sa iti fie cel putin 6 sau 7 , nu stiu exact , daca faci media , dupa testarea nationala , mergi la Liceul militar si in functie de medii , notele obtinute la ei , si la testarea nationala , esti admisa sau nu . Sunt 20 de locuri la fete si 100 la baieti . :* . Daca ai ceva nelamuriri sau detalii privind admiterea in LM , intreaba-ma .

 15. Eduard zice:

  Omule nustiu ce sa fac, cum sa o intorc, e un intreg razboi psihologic la mine in CRBL. Ma antrenez de ceva timp ( cei drept nu pot spune ca a fost antremanet serios) si la dracu ca-mi fac cruce cand vad cifra 9 in dreptul minutelor ( evident urmata de 50-55 de sec) aproximativ 10min ce sa mai..si am inceput serios..de saptamana trecuta si cam acelasi rezultat…eu Galatean fiind probele le voi da la munte deci in mod normal ar trebui sa imi i-au o marja de 8 min si ceva ca sa stiu sigur ca fac fata la aerul de munte si sa scot 9…dar nustiu ce sa mai fac…citesc aici ca in aprilie ati dat voi probleme…eu ma gandesc acum ca nu o sa mai am timp sa scot timpul dorit in aprox 2 luni….

  • Miştotică zice:

   Ia-o ca pe un sfat: nu te limita la 2000 de metri. Antreneaza-te sa rezisti 5000 m. Abia dupa aceea poti forta viteza la 2000. Bafta maxima iti doresc!

  • Petrisor zice:

   Salutare Galatene lasa mi un mail sau un skype fb ceva ca si eu vreau sa dau anul acesta si m-as bucura enorm sa aud cateva sfaturi . Ms

 16. Eduard zice:

  si citindu-ti postarea, mi-a crescut increderea..dar in acelasi timp si frica pt ca nu ma asteptam ca probele sa fie in aprilie..am crezut ca prin Mai…..si revenid la partea cu increderea, ti-ai permis sa si fumezi 2 pipe inainte si erai pe minutul 6 la sfarsit am zis ca MOR, 2 bete infipte in cur ! probabil ai vrut sa zici Usain Bolt Jr. si asta in urma rezultatului de 3-4 luni de antrenament

  • Miştotică zice:

   Nu dispera. Eu abia in februarie am inceput sa ma antrenez pt rezistenta. Si aveam vreo 14 ani de fumat in carca. Plus ca asta era in 2004. Poate acum se dau probele mai tarziu. Prin comentarii am observat ca se plangeau unii acum un an sau doi ca-i mai si nu or fost chemati la proba sportiva. Daca vrei cu adevarat sa intri, 2 luni e mai mult decat ai nevoie sa te pregatesti.

 17. Codrin zice:

  Salut!Ai o poveste foarte interesanta si tin sa te felicit!Si eu vreau sa dau la Academia Tehnica Militara unde probele sunt la fel.Imi poti spune ce program de antrenament ti-ai facut pentru a reusi sa iei proba?

 18. Veronica zice:

  Foarte tare. sper ca dupa ce dau si eu probele sa am de scris o poveste asemanatoare cu acelasi final. Desi probele nu mai sunt asemanatoare, si mi se par aqm putin ,mai dificile dekt cele date de tine. dar sper sa iau. Si app sunt fata, e posibil sa ma insel cu privire la probe, fiind diferite pt fete.

 19. Traiana zice:

  Heei :*
  Vreau si eu niste informatii utile despre academia de forte terestre de la sibiu. Care ma poate ajuta?
  Fb: Miklos Eliza.
  Multumesc anticipat

  • Pante zice:

   Buna!Despre Academia in sine nu pot sa-ti spun prea multe pt ca din pacate nu am reusit sa intru dar iti pot spune ca pana sa ajungi sa fii admisa la academia fortelor terestre trebuie sa treci in primul rand de vizita medicala pe care trebuie sa o faci la Spitalul Militar din judetul tau.Dupa care,daca esti apta din pct de vedere medical vei fi programata pt a merge sa sustii testul psihologic,testul de inteligenta,testul de aptitudini iar in cele din urma probele fizice care constau intr-un traseu utilitar si alergare de rezistenta.(Fiecare proba este eliminatorie)Daca ai trecut de acest nivel vei merge la Sibiu sa sustii testele de admitere pt domeniul ales iar in cele din urma daca ai luat note bune la test vei fi admisa la Academie.Sper sa.ti fie de ajutor aceste informatii.Pentru alte informatii lasa comm 🙂

 20. ali zice:

  Buna! Eu sunt din Oradea si pe fiul meu il bate gandul sa dea la Academia de Politie sau la ATM. Poate ne poti ajuta cu niste informatii, Hard John.

  • Hard John zice:

   Buna 🙂 despre Academia de Politie nu stiu nimic, probabil examenul sportiv e asemanator, cat despre ATM, presupun ca sunt ca si restul academiilor militare(terestre,aeriene,navale). Daca se poate, putem comunica prin intermediul Skype(deadangel1303) facebook(Adrian Harn) sau direct prin email(adrianharn@hotmail.com.
   Totul incepe cu informarea la Centrul Militar Regional, acolo vi se spune in mare despre ce este vorba dar nu extrem de detaliat, sunt 2 etape decisive inainte de a ajunge la ultima etapa, a 3-a, care este examenul scris la 3 materii(Engleza,Psihologie,Matematica). Prima etapa este Examinarea Medicala care se face la Timisoara, din informatiile pe care le am, este vorba si despre o examinare psihologica, a doua etapa este cea a probelor sportive, traseu utilitar aplicativ si alergare 2000m in 8 minute 30 secunde(trebuie sa se puna accet pe tractiuni si alergare de rezistenta). Iar ultima etapa, a 3-a, am spus despre ea in randurile de mai sus, iar aici se ajunge(logic vorbind) doar dupa ce persoana este declarata admisa la etapele anterioare.

 21. Popa Ion zice:

  Am dat si eu. Cu toate ca am luat tot, am fost dus cu zaharelul pana in ultima clipa cand am primit un telefon de la baieti, spunandu-mi ca „dosarul dvs. a fost respins”. Iubesc armata, nici nu stiu ce sa mai fac, sa mai dau, sa nu mai dau…. daca mai pic o data, o sa fiu mai dezamagit decat permite legea.

 22. Hard John zice:

  Cum adica ai fost dus cu zaharelul? Daca ai luat tot, te vedeai admis pe lista! Incearca pana reusesti, sa vada baietii ca ai revenit 😀 exact ca in Terminator „I’ll be back!”. Daca te intereseaza si vrei sa mai vorbim, uitate mai sus in postarea mea,acolo am postat prin ce intermedii putem comunica.

 23. Laura zice:

  Buna! Stie cineva sa imi spuna care sunt criteriile de inaltime pentru admitere la Academia Fortelor Terestre Sibiu anul acesta? Unele cunostinte mi-au spus ca este 1,65 pentru fete, dar am gasit pe net cum ca s-ar fi modificat si acuma este 1,60.

 24. Hard John zice:

  Nu cred ca se mai pune barem pe intaltime, dar daca ai gasit ca e 1,60cm atunci o fi. Cel mai bine e sa mergi la Biroul de informare si recrutare sau Centrul militar judetean si de acolo vei afla tot. Daca vrei mai multe detalii, eu candidez anul acesta, putem comunica pe skype:deadangel1303 sau facebook:adrian harn ori direct prin email:adrianharn@hotmail.com

  • Hard John zice:

   Pentru liceul militar? Stiu doar de baremul de la Alba Iulia pentru AFT. Dute la biroul de informare si recrutare daca vrei informatii si esti interesata 🙂

  • Hard John zice:

   2000m in 10 minute. Iti recomand sa intrii pe semperfidelis.ro sunt multi care candidează la SGP vreo 2000 anul asta si vorbesc intre ei.

 25. Bianca zice:

  Buna! Sunt din Bacau si ma pregatesc pentru admitere la medicina militara la Targu Mures. Am inceput de la jumatatea lui ianuarie antrenamentele sportive si am avansat de la 11 min pe 2 km la 10 min (avand in vedere ca pe unele site-uri gasisem ca acesta este baremul pentru rezistenta). Insa recent am cautat din nou si am gasit alt barem, de 9 min 30. As dori sa stiu daca este cineva care se pregateste pentru medicina militara si care ma poate ajuta cu o informatie corecta. Mersi ! 🙂

 26. Frumoasa poveste, m-a emotionat, oleaca :)). Dac-ai putea sa-mi spui, la alergarea de rezistenta, candidatii au voie sa se opreasca? Adica sa faca pauze (chiar daca pierd ei timp) si dupa sa continue sa alerge? Sau sunt nevoiti sa alerge in continuu? Multam fain!

 27. KATE P. zice:

  Bună, vroiam sa stii ca m-a amuzat maxim povestea ta ( chiar dacă e veche, antică si de demult :)) ) …..te-as ruga sa imi zici dacă ai nişte sfaturi pt un boboc abia intrat de 3 zile, care îşi dă deja demisia ca nu mai poate de oboseala si căldură (e vorba de prietenul meu, care desi e din sistem, adica provine dintr-un liceu militar, se plange ca nu mai poate )…poate ai chiar o poveste din primele tale zile la academie, pe care as fi mai mult decât incantata sa i-o arăt …sper ca nu ai părăsit cariera militara, ar fi fost pacat sa renunti după cat efort ai băgat ca sa intrii… anyway, succes in orice ai face acum si astept cu nerăbdare un răspuns: )

   • KATE P. zice:

    Da, am vazut abia acum 2 minute cand am citit a doua parte a povestii. Am murit din nou de ras :)) Dar nu-i nimic, se pare ca pana la urma taranul meu nu a avut nevoie de sfaturi ….a supravietuit binisor, iar acum moare de frig la un concurs de orientare. Norocu lui ca e rezistent, da tot se chinuie ca Hristos pe cruce….intr-un fel ai facut bine ca nu ai intrat la academie…am ajuns sa cred ca serviciul militar e pt cei care chiar nu ai alta alternativa. Mult succes in tot ce faci acum :*

 28. Ion Plăieşu zice:

  Am trecut de două ori prin etapa descrisă de tine. Pot spune cu certitudine că le înfloreşti mult şi bine. 😉

Dă-ţi şi tu cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s